Do letnej kuchyne potrebujete nielen sporák

0
108
sporak

Príprava jedál vonku na záhrade už nie je populárna iba v krajinách s teplou klímou po celý rok. Aj v našich končinách si radi pripravíme chutné jedlo v letnej kuchyni. Čo sa týka zariadenia letnej kuchyne, existuje veľa možností – na internete či v obchodoch nenájdete len grily, ale aj sporáky, krby, pizza pece, údiarne a kompletné vybavenie celej kuchyne. Môže byť tak prepracovaná alebo jednoduchá, ako vám vaša fantázia dovolí. Ako na to?

  1. STANOVTE SI ROZPOČET

Výška rozpočtu závisí najmä na tom, ako moc chcete do letnej kuchyne investovať. Mnohí predajcovia, ale aj uznávaná stavebná spoločnosť vám vedia ušiť zariadenie kuchyne na mieru. Ideálne je, ak je zariadenie na tepelnú prípravu jedál (krb, kachle, pec) skombinované s ostatnými prvkami – pracovnou doskou, umývadlom, skrinkami, nábytkom apod.

  1. AKÝ ŠTÝL VARENIA PREFERUJETE

Chcete si na záhrade opekať, grilovať, variť, piecť, či dokonca údiť? Každá príprava jedál má svoje čaro a je len na vás, ktorá z nich je tá naj. Ak chcete prevažne opekať, riešením je otvorené ohnisko či krb. Grilovať môžete na griloch najrôznejších veľkostí, typov a cenových relácií. Sporák na tuhé palivo vyberajte s ohľadom na to, z ktorej strany má byť vedené napojenie do dymovodu či komína. Súčasťou sporáka môže byť varná platňa a rúra na pečenie. Dnešné sporáky majú nielen novodobý dizajn ale aj širokú škálu farebných prevedení. Pri ich výrobe sa využívajú moderné technológie a materiály, ktoré zabezpečujú ich efektívnosť. Súčasťou sporáka môže byť aj údiareň, ktorá poteší aj tých najnáročnejších gurmánov.

  1. PRIESTOR NA PRÍPRAVU A PODÁVANIE JEDLA

Nezabudnite na dostatočný priestor, kde budete jedlo pripravovať. Nechcete predsa behať s naservírovaným jedlom po celej záhrade. Snažte sa mať uvarené a nespracované potraviny oddelene od seba, predovšetkým mäso a mliečne výrobky.

  1. KVALITNÁ PRACOVNÁ DOSKA

Pracovná doska by mala byť predovšetkým vodeodolná a mala by odolávať sťaženým podmienkam – v záhradnej kuchyni je mimo leta viac vlhka, v zime v nej mrzne. Preto by zariadenie malo byť odolnejšie ako to, ktoré máme v kuchyni v dome. Vyhnite sa pracovnej doske vyrobenej z dreva, siahnite radšej po betóne, nereze, prípadne kameni ošetrenom akrylom. Takáto pracovná doska je odolná proti vlhku a poveternostným vplyvom a oveľa ľahšie sa udržiava v čistote.